avond

De Dag van het Gentse historische onderzoek

Aansluitend op (Her)bronnen vindt de vijfde editie van de Dag (maar deze keer dus eigenlijk Avond) van het Gentse historische onderzoek van de Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent en het STAM plaats. Ook dat programma blikt vooruit op 200 jaar UGent. De expo van (Her)bronnen is daarvoor en daarna te bekijken in de foyer.

Avondprogramma 19u30-21u30

Lezingen:

  • ‘Inter utrumque. De ontstaansgeschiedenis van de Gentse universiteit 1816-1830’ door prof. dr. Gita Deneckere, hoogleraar Sociale Geschiedenis (UGent)
  • ‘Naissance et prime jeunesse de l’université de Liège, 1816-1835’ door dr. Catherine Lanneau (Université de Liège)

Aansluitend stellen Lars De Jaegher (STAM) en Elke Dhaenens (UGent) de tentoonstelling Stad en universiteit. Sinds 1817 voor, die in het STAM zal lopen van 6 oktober 2017 t.e.m. 27 maart 2018. Willem Dedobbeleer (GUM) spreekt over de toekomst van de Gentse Universitaire Musea. Marie-Gabrielle Verbergt en Heleen Schockaert, studenten geschiedenis, geven toelichting bij de projecten en de expo van (Her)bronnen.

De MGOG reikt voor de derde maal de Prijs van het Gentse historische onderzoek uit voor een masterscriptie met betrekking tot de geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis van de stad Gent.

Nadien is iedereen welkom om een glaasje te drinken aan de bar van de VGK in de inkomhal van het STAM.

Opgelet: je moet apart inschrijven voor het avondprogramma via go.stad.gent/stam.